Sivu 1/1

Kymijoesta uusia suunnitelmia

Lähetetty: 4.12.2007 20:16
Kirjoittaja Jukka
Kymijoen osayleiskaavaluonnos ja hoito- ja käyttösuunnitelmaluonnos ovat valmistuneet. Aineisto löytyy Kotkan kaupungin sivuilta: http://www.kotka.fi/index.asp?link=2755.5&language=1 kohdassa luonnos. Nämä koskettavat melojia siinä, että niissä määritellään ranta-alueiden rakentamista ja käyttöä ja annetaan myös joitakin suosituksia melonnan kehittämisestä. Loppuvuodesta on vielä tulossa samaan hankkeeseen liittyen Kymijoen kalataloudellinen kehittämissuunnitelma. Se kannattaa melojien tutkia tarkkaan ja reagoida tarvittaessa. Hanke sisältänee kalataloudellisia kunnostusehdotuksia eri joen osille.

Jos nyt esille pannut suunnitelmat sisältävät jotain, mihin haluaisitte melojina sanoa sananne, niin se on mahdollista. Julkistamisessa ei suoranaisesti kerrota, mihin mielipiteensä ilmoittaa, mutta asiasta voi lähettää sähköpostia esim. Kotkan kaupungin yleiskaava-arkkitehdille osoitteeseen markku.hannonen@kotka.fi
Voisi kuitenkin olla fiksumpaa kerätä tarvittaessa yhteinen kirje. Voisin koota sellaisen, jos lähetätte minulle perustellut mielipiteenne. Toivon, että alatyylisiä viestejä ei lähetellä. Kohina on ollut suunnittelijoihin yhteydessä valmistelun edetessä ja informoinut heitä Kymijoen koskimelonta-asioissa. Pääasiat näyttävät kirjautuneen suunnitelmiin Kohinan kirjelmistä. Pysytään siis asialinjalla jatkossakin.

Joo o

Lähetetty: 5.12.2007 8:03
Kirjoittaja KaitsuH
Nopeasti lukaisin. Esim. kohta 6.3.9. Tavoitteena "lohkareiden palautus koskiin". Ja, "virran jakaminen niin, että myös sivu-uomiin riittää vettä". Ei meinaan tiedä hyvää esim. Torminvirralle. Ja Storminvirta ja Siltaränni! Eiköhän nuo nimiväännökset kuulu ihan vaan Kimmon idiolektiin ja huumorin piiriin.

Lähetetty: 5.12.2007 12:28
Kirjoittaja hannux
Tämähän mielenkiintoista. Nuo ilmakuvat, mitä on tuossa yleiskaavan yhteydessä, ovat kans kiinnostavia. Tallensin ne tulevia Kymijoki-aktiviteetteja silmällä pitäen.

Yleensäkkin pitää melojien, niin tasaveden, kuin vapaantyylin, seurata näitä erilaisia jokien muokkaus, mm yleiskaavahankkeita eri paikkakunnilla.

Seinäjoella (tulevalla suurella) sijaitsee Malkakoski, josta yllättäen tulikin free-kelpoinen paikka vaikka aiemmin luultiin ettei siitä mitään hyvää tule.

Yleiskaavoja puuhataan mm meilläpäin. Niissä pääsee ns "kalastajat" usein kuultaviksi, vaikkeivat ne kaloja saisikaan joesta. Sensijaan jokiin sirotellaan kiviä muka kaloille.

Meidän vapaiden melojien pitää toimia yhdessa muiden melojien kanssa seuroissa ja missä vain, että tiedämme millaisia hankkeita on kehitteillä joissamme. Kuka taho ottais asiakseen kirjoittaa asiasta artikkeleita lehtiin ym? Voisko esim free-jaosto selvittää millaisia asioita pitää lähteä esittämään jokien muokkaajille. Asioita vois käsitellä vaikka Meloja-lehdessä.

Lähetetty: 5.12.2007 22:15
Kirjoittaja Jukka
Käväisin kaivelemassa Kaitsun viittaamaa lainausta tarkemmin. Löysin mielenkiintoisen MMM:n julkaisun, josta löytyy kaikkien Kymijoen koskien pohjakartoitus. Julkaisu löytyy osoitteesta http://www.mmm.fi/attachments/5fKUe12Gd ... mijoki.pdf.

Tuo Kaitsun esiintuoma lainaus on jonkun luontotutkijan tekstistä ja vapaamuotoinen tulkinta yllä mainitusta julkaisusta. Ko. julkaisussa tosiaankin kartoitetaan Kymijoen koskien pohjan soveltuvuutta lohenpoikastuotantoon. Siinä lyhyesti viitataan mahdollisuuteen lisätä hyviä poikastuotantoalueita palauttamalla vanhoja perkauksia. Toisaalta tekstistä käy ilmi, että oikeastaan ainoastaan siitä ollaan jotakuinkin varmoja , että tarvitaan sorapohjaa lohien lisääntymiseen. Syvyydellä ei esim. ole väliä tai siitä ei ainakaan ole yhdenmukaista tietoa. Kuivuvia uomia varmaan löytyy Kymijoen koskista, muttei juuri esim. Pernoolta. "Lohkareiden palautusta koskiin" ei esim. julkaisusta löydy. Pernoonkosket ovat kartoituksen mukaan kauttaaltaan joko kallio- tai sorapohjaisia.
Sen verran olen asiasta kalaihmistenkin kanssa keskustellut, ettei kukaan toistaiseksi kuvittele nopeavirtaisten ja kalliopohjaisten koskien kiveämistä. Se ei vain onnistu.

Kyllähän tässä kannattaa olla tarkkana ja tosiaankin reagoida sitten, kun tuo mainitsemani kalataloudellinen kehittämissuunnitelma tulee julki.