Kymijokipäivä 1.8.2009

Koskimelonnan yleinen keskustelu

Valvojat: mikktaho, AnttiP, ville

Avatar
Antti Lappalainen
Viestit: 938
Liittynyt: 17.12.2006 11:24
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Kymijokipäivä 1.8.2009

Viesti Kirjoittaja Antti Lappalainen » 20.5.2009 16:07

http://www.kotka.fi/index.asp?link=155.;6539&language=1

Kymijokipäivä
Päivämäärä: 1.8.2009
Tapahtuman laji: Avoin yleisötilaisuus, Lasten tapahtumat, Liikuntatapahtumat, Muut tapahtumat, Retkeily
Tapahtumapaikka: Kotka
Tapahtumaluokka: Kansainvälinen
Tapahtuman kuvaus:

Kymijokipäivää on järjestetty vuodesta 1997 lähtien. Päivä järjestetään Kymijokivarren kuntien, yrittäjien ja eri yhteisöjen voimin. Kotkassa yhteyshenkilö on Kotkan kulttuuriasiainkeskus/ohjelmapäällikkö Seppo Grönvall
KYMIJOKIPÄIVÄ la 1.8.2009

Kymijoki on kiehtova historiallinen rajajoki, joka syntyi noin 6 000 vuotta sitten. Kymijoki on Kymenlaakson valtavirta, jonka alkulähteet ovat kaukana Oulun läänissä. Se on Vuoksen ja Kemijoen vesistöjen jälkeen Suomen kolmanneksi suurin vesistö. Noin 20 kilometriä ennen merta Kymijoki haarautuu kahtia, joista läntinen haara vielä jakautuu kahdeksi ja itäinen kolmeksi haaraksi, joten Kymijoki upean suiston muodostaen laskee Suomenlahteen viitenä haarana.

Kymijoen rannoilla on asutusta, kyliä, kaupunkeja, teollisuuslaitoksia ja viljavia peltoja, mutta myös lähes koskemattomia erämaa-alueita. Kymijoen valjastettujen koskien voimalat tuottavat sähköä, mutta asutuksesta, teollisuudesta ja maataloudesta aiheutuu myös ongelmia. Kymijoen vesi oli vielä 1800-luvun lopulla moitteetonta. Teollistumisen myötä joki saastui pahoin ja veden laatu oli heikoimmillaan 1960- ja 1970-luvuilla.

Viime vuosikymmeninä Kymijoen vesi on puhdistunut, mutta jätevesikuormitusta ja saasteongelmia on edelleen. Näkemykset joen hyötykäytön lisäämisestä ja toisaalta kamppailu luonnontilan säilyttämisen puolesta säilynevät pysyvänä kiistakapulana.

Kymijoki on kasvava matkailukohde, joka tuo työtä ja toimeentuloa. Se on Etelä-Suomen upein lohijoki, josta saa myös siikaa ja lähes kaikkia Suomessa esiintyviä kalalajeja.

Kymijokipäivä tarjoaa elämyksiä, virkistäytymistä, kaunista luontoa, rakennetun luonnon ohella vapaina kuohuvia koskia ja erämaatunnelmaa. On kalastusta, koskenlaskua, veneretkiä, melontaa, uimista, koskiuintia ja retkeilyä jokivarren luonnossa. Lapsille Kymijoki on jännittävä ja monipuolinen seikkailukohde.

Kymijokipäivänä tapahtuu

• Nauti jokiluonnosta ja osallistu tapahtumiin!

• Jokivarren kylissä on kyläjuhlia, latotansseja, iltanuotioita, kokkoja, soutuja, kilpailuja ja leikkimielisiä kisoja lapsille sekä aikuisille

• Jokivarren yritykset järjestävät oman toiminnan esittelyä omin ideoin esim. koskenlaskua, koskiuintia, melontaa, veneristeilyjä, avoimien ovien päiviä, toiminnan esittelyä

• Kalastuskunnilla ja -seuroilla kalastusta, kalanviljelyn esittelyä, kilpailuja

• Urheiluseurat, retkeily- ja matkailujärjestöt, luontojärjestöt järjestävät tutustumista jokiluontoon, tempauksia, retkiä, vaelluksia, kiertoajeluja, kilpailuja jne.

• Kymijoen menneisyys kiehtoo - tunnettu historia ulottuu vuosituhansien taa

• Tutustu Kymijokipäivänä jokivarren museoihin ja muihin nähtävyyksiin!
Tapahtuman järjestäjä: Kunnat, yritykset ja yhteisöt
Järjestäjän puhelinnumero: (05) 234 4702, 040 581 0852
Järjestäjän fax: (05) 234 4702
Järjestäjän sähköpostiosoite: seppo.gronvall@kotka.fi
Järjestäjän www-osoite: http://www.kotka.fi/kulttuuri
Lisätty/Päivitetty: 24.10.2008/27.10.2008