Korvakäytävän tulehdus ja hoito

Koskimelonnan yleinen keskustelu

Valvojat: mikktaho, AnttiP, ville

Avatar
JuhaH
Viestit: 22
Liittynyt: 18.7.2010 21:18
Paikkakunta: Hellsinki
Viesti:

Korvakäytävän tulehdus ja hoito

Viesti Kirjoittaja JuhaH » 1.3.2012 13:01

Moi,

Olin Indonesiassa reppureissaamassa ja tarkoituksenani oli mennä Sulawesille sukeltamaan. Vietettyäni muutaman päivän Jaavan sademetsässä korvaan iski yllättäen kova kipu. Tiesin heti mistä oli kyse. Costa Ricassa aiemmin puhjennut korvakäytävän tulehdus oli palannut. Paikallinen korvalääkäri totesi saman ja kielsi jatkamasta matkaa Sulawesille. Ei muuta kuin liput lentoliput roskiin, ja uutta reittiä hakemaan takaisin Suomeen. Nähtävästi tropiikin kostea ilma ja sateet palauttivat pari kuukautta aimmin puhjenneen korvakäytävän tulehduksen.

Lumiseen Härmään palattuani, piipersin leuka rinnassa kohti Dextraa korvalääkärin vastaanotolle. Korvalääkäri joka totesi, että korvakäytävässä on laaja tulehdus, eli Otitis externa ja lievä välikorvan tulehdus. Lääkäri totesi, että korvakäytäväntulehdus aiheuttaa herkästi voimakkaan kivun, silla turvotus painaa kipuhermoja korvakäytävän luurakenteita vastaan. Lääkäri määräsi korvatippoja, jotka sisältävät antibioottia (vaikuttava aine ciprofloxacin), sekä kielsi korvan kastelun kolmen ajaksi. Olemme yrittäneet häätää korvakäytävän tulehdusta pois kahdella Ciproxin antibiootti tipoilla, sekä säännöllisellä Otiborin tipoilla. Tulehdus pysyy lääkkeistä huolimatta kroonisena. Sovimme lääkärin kanssa hoitosuunnitelmasta, joka pitää sisällään seuraavat hoidot:

* Gentiana violetti penslaus kerran viikossa korvakäytävään.
* Lääkäri huuhtelee ja puhdistaa korvakäytävän kaksi kertaa viikossa vahvalla alkoholiliuoksella.
* Potilas pitää korvakäytävän ehdottomasti kuivana. Pisaraakaan vettä ei saa päästää korvakäytävään.
* Potilas käyttää aamuin illoin Otiborin tippoja korvakäytävään.
* Korvakäytävään ei saa enää koskaan aiheuttaa mekaanista rasitusta vanupuikoilla, eikä millään muullakaan.

Hän painotti, että koska korvakäytävän tulehdus on minulla kroonistunut, niin korvakäytävä täytyy pitää mahdollisimman kuivana, etteivät bakteerit tai mahdollinen sieni pääse elämään korvakäytävässä. Kävin hänen kanssaan läpi korvakäytävän huolellisen kuivauksen, joka tapahtuu siten, että taittelee vessapaperista ohuen pitkän puikon jota pyöritellään tärykalvoon saakka. Sitten kun kuivaus on valmis, niin laitetaan Otiborin tippoja, joka tappaa mahdolliset mikrobit korvakäytässä.

Normaali korvakäytävä.

Kuva

Tulehtunut korvakäytävä. Korvakäytävätulehduksessa ihon suojamekanismi on häiriytynyt useimmiten mekaanisesta (vanupuikot) tai kemiallisesta är­sytyksestä (samppoo ja saippuat) johtuen. Suojamekanismien petettyä baktee­rit pääsevät ihoon ja seurauksena on selluliitti. Ulkoisen korvakäytävän uloin kolmannes voi turvota äkillisessä tu­lehduksessa lähes kokonaan umpeen, jolloin korvatipat
pitää annostella erityiseen korvatamponiin.

Kuva

Kyselin myös lääkäriltä mikä on hänen mielestään paras korvatulppa markkinoilla ja hän suositteli Doc's Proplugs merkkisiä korvatulppia pitämään korvakäytävä kuivana. Doc's Proplugs korvatulpat on suunniteltu korvalääkärien toimesta ja vented malleja voi käyttää kaikessa vesiurheilussa, kuten koskimelonnassa, uinnissa, surffauksessa, ja laitesukelluksessa. Tavallisia non vented tulppia voi käyttää suihkussa ja saunassa. Tilasin itselleni juuri vented ja non vented mallit, jotka toimitetaan kirjekuorella Suomeen lähipäivinä. Tässä on lisää tekstiä proplugs tulppien käytöstä sukelluksessa. Onko muilla kokemuksia Proplugs korvatulpista?

Tulehtunut korvakäytävä.
Kuva

Proplugs korvatulpat korvakäytässä.
Kuva

Kuva

Testasin eilen korvakäytävän suojaamista valkovaseliinilla kyllästetyllä pumpulipallolla suihkussa, joka toimi erittäin hyvin. Oma kokemukseni on, että silikonipohjainen korvakitti vuotaa helposti. Tavalliset korvatulpat sen sijaan rikkovat helposti korvakäytävän herkän ihon, ja voivat siirtävät mikrobeja uudelleen korvakäytävään tai toiseen korvaan, joka taas pahentaa tulehdusta. Heitin korvakitin ja tavalliset korvatulpat roskikseen ja odottelen Proplugsien saapumista kotiin.

Tässä on hyvä artikkeli korvakäytävätulehduksen diagnostiikasta ja hoidosta.
Tässä, Tässä ja Tässä on lisää tietoa korvakäytävän tulehduksesta sekä hoidosta. Tässä sukeltavan korvalääkärin artikkeli.

Oletteko muut saaneet korvakäytävän tulehdusta kuriin jollain keinoin? Onkohan korvakäytävän krooninen tulehdus (otitis externa) kovinkin yleinen sairaus ja tuntevatko lääkärit yleisesti korvakäytävän hoitosuositukset? En ole koskaan kuullut aiemmin moisesta. Vinkkejä ja linkkejä otetaan vastaan :)
Viimeksi muokannut JuhaH, 2.3.2012 16:24. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Raisa
Viestit: 66
Liittynyt: 19.4.2007 12:51
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja Raisa » 1.3.2012 17:16

Kyllähän tuosta on kokemusta, aika tuttu vaiva joillakin melojilla. Viime kesänä mulla oli korvakäytävä enemmän ja vähemmän tulehtunut kuukauden ajan. Yhesti unohdin korvatulpat kotiin ja heti tulehtui. Ensimmäinen lääkäri antoi tipat, jotka ei auttanut yhtään. Korvalääkäri hoiti sitten aika lailla kuten sunkin, mutta mulla tuo hoito jatkui vähän omatoimisesti myöhemmin. Omahoitoon kuului alkoholilla (50 %) oman tuntemukseen mukaan epäsäännöllisin välein. Alkoholin loputtua jossakin vaiheessa huuhtelin 0.9 % NaCl eli laitoin sopivasti ruokasuolaa kädenlämpöiseen veteen ja 20 ml ruiskulla korvaan. Mutta tämä loppuhoito oli mun oma sovellus, joten siihen voi suhtautua tietyllä varauksella. Mutta korva parantui ihan hyvin.

Mun korvalääkäri antoi kyllä luvan meloa (kun tiesi että melon kuitenkin...) mutta korvatulppia piti käyttää ja melonnan jälkeen korvakäytävä saatiin kuivaksi Aquaclearia käyttämällä. Löytyy hyvinvarustetuista apteekeista. Ihan parasta ainetta :D

Juho
Viestit: 94
Liittynyt: 19.12.2011 11:19
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja Juho » 2.3.2012 12:33

Olen käyttänyt Doc's pro plugs -korvatulppia, ja ei niistä valitettavasti melonnassa paljon hyötyä ole jos tarkoitus on pitää korva kuivana. Jos pää käy pinnan alla niin kyllä ne päästää vettä sisään. Sitten niitä joutuu myös irrottelemaan eskimon jälkeen että saa veden pois korvasta.

On tosin sanottava että en ole käyttänyt tulppia sellaisen korvat peittävän neopreenimyssyn kanssa, voisin kuvitella että sellainen combo olisi jo paljon toimivampi. Yksikseen ovat kuitenkin melko hyödyttömät, ja antavat lähinnä suojaa fyysiseltä impaktilta (itse ostin sen jälkeen kun olin täräyttänyt tärykalvon rikki kaatuessa).

Viestiäsi lukiessa tuli heti mieleen ns. surfer's ear eli korvakäytävän umpeenkasvu, joka aiheutuu toistuvasta altistumisesta kylmälle vedelle ja johtaa helposti tulehduksiin. Tämä on melko tunnettu vaiva Brittein saarilla koska kylmän veden surffarit ja muut vesiurheilijat siitä usein kärsii, joten ajattelin sen mainita koska en tiedä miten hyvin se tunnetaan Suomessa.

Tässä vielä linkki:
http://www.californiaearinstitute.com/e ... y-area.php

Avatar
JuhaH
Viestit: 22
Liittynyt: 18.7.2010 21:18
Paikkakunta: Hellsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja JuhaH » 2.3.2012 16:15

Juho kirjoitti:Olen käyttänyt Doc's pro plugs -korvatulppia, ja ei niistä valitettavasti melonnassa paljon hyötyä ole jos tarkoitus on pitää korva kuivana. Jos pää käy pinnan alla niin kyllä ne päästää vettä sisään. Sitten niitä joutuu myös irrottelemaan eskimon jälkeen että saa veden pois korvasta.

On tosin sanottava että en ole käyttänyt tulppia sellaisen korvat peittävän neopreenimyssyn kanssa, voisin kuvitella että sellainen combo olisi jo paljon toimivampi. Yksikseen ovat kuitenkin melko hyödyttömät, ja antavat lähinnä suojaa fyysiseltä impaktilta (itse ostin sen jälkeen kun olin täräyttänyt tärykalvon rikki kaatuessa).

Viestiäsi lukiessa tuli heti mieleen ns. surfer's ear eli korvakäytävän umpeenkasvu, joka aiheutuu toistuvasta altistumisesta kylmälle vedelle ja johtaa helposti tulehduksiin. Tämä on melko tunnettu vaiva Brittein saarilla koska kylmän veden surffarit ja muut vesiurheilijat siitä usein kärsii, joten ajattelin sen mainita koska en tiedä miten hyvin se tunnetaan Suomessa.

Tässä vielä linkki:
http://www.californiaearinstitute.com/e ... y-area.php
Harmi kuulla, että Proplugs korvatulpista ei ole ollut apua. Ehkä koskimelonnassa tulee niin paljon painetta vedestä, ettei mikään korvatulppa estä korvakäytävän kastumista. Muistatko oliko sinulla non-vented, vai vented malli Proplugseista?
Mainitsemasi huppu saattaisi auttaa pitämään korvakäytävän kuivana tulppien kanssa. Onko haisia mistä voisi kysellä korvatulppien kanssa sopivaa huppua? Toisaalta vesitiiviin hupun kanssa melominen on keskikesän helteessä karsean lämmintä puuhaa. Aivot sulaa. Toisaalta koska tulehdus palaa oikeastaan aina takaisin vedessä, niin on pakko keksiä joku patenttiraktaisu, jolla voi pitää korvakäytävän kuivanaa. Suihkussa käydessä valkovaseliinilla voideltu pumpulipallo on ihan loistava ja pitää hyvin korvat kuivana.

Surfer's ear, tai swimmer's ear on Suomeksi Korvakäytävän eksostoosi (uimarin kyhmyt) on kaikille korvalääkäreille tuttu vaiva. Uimarin kyhmyjä voidaan poistaa leikkauksella. Tässä hoito-ohjeet potilaalle.

Käyn jatkossa pari kertaa viikossa Viiskulmassa lääkärin vastaanotolla huuhtelemassa korvakäytävän 50% alkoholiliuoksella, ja käytän Otiborin tippoja useita kertoja päivässä, sekä pidän korvakäytävän ehdottoman kuivana jatkossa.

Juho
Viestit: 94
Liittynyt: 19.12.2011 11:19
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja Juho » 2.3.2012 17:23

En muista oliko non-vented vai vented, jos löydän ne (tai oikeastaan sen, koska toinen tulpista katosi koskeen :( ) niin voin tarkistaa. Ei ehkä kannata pitää mun sanaani lopullisena tuomiona, toisen korvaan voivat istua paremmin tms. Kun sulle ne on kuitenkin tulossa niin kannattaa kokeilla.

Oletko harkinnut yksilöllisiä mittojen mukaan tehtyjen korvatulppien hankkimista? Varmasti kalliimmat mutta oletettavasti myös paljon tiiviimmät. En tosin osaa heti tässä sanoa mistä sellaiset saisi mutta kuvittelisin että joku niitäkin tekee.

aapo
Viestit: 87
Liittynyt: 23.12.2006 12:56
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja aapo » 4.3.2012 19:20

http://www.kuuloxi.fi/

Omani teetätin tällaisessa firmassa. Hyvät, mukavat ja tiiviit hupun kanssa tai ilman. Narulla saa kiinni vaikka kypärään.

T. Hanska

Avatar
JuhaH
Viestit: 22
Liittynyt: 18.7.2010 21:18
Paikkakunta: Hellsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja JuhaH » 4.3.2012 23:22

Juho kirjoitti:En muista oliko non-vented vai vented, jos löydän ne (tai oikeastaan sen, koska toinen tulpista katosi koskeen :( ) niin voin tarkistaa. Ei ehkä kannata pitää mun sanaani lopullisena tuomiona, toisen korvaan voivat istua paremmin tms. Kun sulle ne on kuitenkin tulossa niin kannattaa kokeilla.

Oletko harkinnut yksilöllisiä mittojen mukaan tehtyjen korvatulppien hankkimista? Varmasti kalliimmat mutta oletettavasti myös paljon tiiviimmät. En tosin osaa heti tässä sanoa mistä sellaiset saisi mutta kuvittelisin että joku niitäkin tekee.
Täällä sukeltajafoorumilla on keskustelua Proplug tulpista ja suurin osa vannoo niiden nimeen. Vaikuttaisi siltä, että korvatulpan pitää olla just oikean kokoinen ja muotoinen, jotta se sulkee korvakäytävän sisään tulvivalta vedeltä.
Mittatilaustyönä tehdyt korvatulpat istuvat varmaan tosi hyvin. Onkohan Pääkaupunkiseudulla yrityksiä, jotka tekevät sellaisia? Hinta ei ole oleellinen, kun on terveydestä kyse.
aapo kirjoitti:http://www.kuuloxi.fi/

Omani teetätin tällaisessa firmassa. Hyvät, mukavat ja tiiviit hupun kanssa tai ilman. Narulla saa kiinni vaikka kypärään.

T. Hanska
Kuulostaa hyvälle. Pysyykö sulla korvakäytävä kuivana Kuuloxin tulpilla? Sulla on käytössä varmaan tämä uintiin ja koskimelontaan sopiva malli? Kuuloxi näyttää toimivan Jyväskylässä. Heillä ei varmaan ole toimipistettä täällä Pääkapunkiseudulla?
Kiitti vinkistä.

Proplug tulpat saapuivat eilen postilla. Tarkoitus oli käyttää nonvented mallia korvakäytävä tulehduksen akuutissa vaiheessa pitämään ne kuivana. Testasin niitä suihkussa ja ne alkoivat vuotamaan vettä korvakäytävään sillä seurauksella, että tulehdus palasi rajumpana kuin koskaan.

Nonvented malli
Kuva

Mainitsin aiemmin valkovaseliinilla kyllästetyn pumpulintupon toimivan kohtuullisen hyvin niin sen ongelma on, että korvakäytävään pääsee hurjan paljon valkovaseliinia, joka tuntuu pahentavan tulehdusta.
Ystäväni Oscarin äiti on työskennellyt vuosikymmeniä proviisorina ja hän kertoi, että kupin pitäminen korvan edessä auttaa pitämään korvakäytävän kuivana myös suihkussa. Testasin tätäkin ja kuppi toimi loistavasti, eikä pisaraakaan päässyt sisään korvaan. Suosittelen tätä muillekin :)

Kuva

Tätä mallia en ole päässyt vielä testaamaan avoimessa vedessä. Testaan tätä joskus, jos saan akuutin vaiheen rauhoittumaan.

Vented malli
Kuva

AHTIAINEN
Viestit: 7
Liittynyt: 20.9.2010 19:46

Viesti Kirjoittaja AHTIAINEN » 11.4.2012 16:40

Kannattaa ostaa propolis tippoja luontaistuotekaupasta.sisältää mehiläisvahaa ja jotain luonnon omia antibiootteja.Mulla ainakin toiminut korvatulehdukseen joka tullu melomisen seurauksena. se voi olla että bakteerit on tullu immuuniks tolle lääkärin määrämälle antibiootille, jos kerran krooniseks muuttunu.Kannattaa ainakin kokeilla pikku puteli maksaa noin 6 egee et ei oo kallis kokeilu. :shock:

Avatar
JuhaH
Viestit: 22
Liittynyt: 18.7.2010 21:18
Paikkakunta: Hellsinki
Viesti:

Re: Korvakäytävän tulehdus ja hoito

Viesti Kirjoittaja JuhaH » 7.6.2012 15:56

Moi,

Tilaan parit Proplugs tulpat lisää jenkeistä. Jos joku haluaa itselleen tulpat, niin voin laittaa ne tilaukseen mukaan ja toimittaa sitten kirjeessä sulle. Pistä mailia (juhahaanpera(ät)gmail.com ja kerro koko, sekä malli, jollaiset haluat. Täällä mitoitusohjeet -> http://www.proplugs.com .

Avatar
JuhaH
Viestit: 22
Liittynyt: 18.7.2010 21:18
Paikkakunta: Hellsinki
Viesti:

Re: Korvakäytävän tulehdus ja hoito

Viesti Kirjoittaja JuhaH » 26.11.2012 15:21

Moi,

Olen huomannut, että korvakäytävän pitäminen kuivana auttaa pitämään korvatulehduksen kurissa. Jostain syystä kroonistunut korvatulehdus ärtyy uudelleen pahemmaksi, jos korvakäytässä makaa vettä esimerkiksi uinnin jälkeen.

Lisävinkki muillekin, että Mack's valmistaa tällaista korvakäytävän kuivainta (http://www.macksearplugs.com/products/eardryer), joka poistaa veden tehokkaasti. Tilasin jenkeistä tuollaisen kuivaimen ja olin vahingossa klikannut pari tuotetta yhden sijaan. Eli jos joku tarvitsee Mack's ear dryeriä, niin multa saa tuollaisen uuden -50% hintaan alkuperäisestä :-) Mailia juha(ät)juhahaanpera.com ja voin laittaa postilla tulemaan.

Kuva

Onko jollain muuten hajua, voiko esimerkiksi gluteeni, tai muut ruokavaliot altistaa korvatulehduksille? Eräs kokenut sukeltajafrendi kommentoi tänään lounaspöydässä, että hän oli nähnyt jossain artikkeleja, joissa käsiteltiin gluteenin aiheuttavan tulehduksia kehossa ja muun muassa korvatulehdus saattaa aiheutua gluteenista.

Tsemppiä kaikille. Pitäkää korvat kunnossa koskessa ;) Ensi kaudella pitää saada korvat kuntoon ja palata koskeen.

Avatar
Antti Lappalainen
Viestit: 939
Liittynyt: 17.12.2006 11:24
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Korvakäytävän tulehdus ja hoito

Viesti Kirjoittaja Antti Lappalainen » 27.11.2012 19:20

Ainakin pienillä lapsilla, esim. tarhaikäisillä lapsilla kuulemma esim. leivän gluteeni aiheuttaa korvatulehduksia. Muuta en tiedä aiheesta.

Avatar
mikktaho
Viestit: 740
Liittynyt: 10.3.2012 17:30
Paikkakunta: Lohja

Re: Korvakäytävän tulehdus ja hoito

Viesti Kirjoittaja mikktaho » 21.3.2013 11:49

Uusi tuote korvatulppamarkkinoilla:

http://www.paddleplugs.co.uk/

https://www.facebook.com/pages/Paddlepl ... ts&fref=ts

Tulpat tehdään korvan mukaan, joten toistaiseksi saatavuus suomeen vielä heikko. Laitoin asiasta kyselyä nettisivujensa kautta ja firman takana oleva markkinointi-ihminen innostui oikein kunnolla.

Ovat laajentamassa toimintaa Scandinaviaan jollain aikavälillä, jolloin suomenkin tarpeita pystyttäisiin täyttämään paremmin.

Firman (?) takana pari audiologia, joiden suurimpana huolenaiheena on juuri tuon uimarinkorvan syntymisen estäminen. Auttanee kuitenkin myös noiden tulehduksien välttämisessä.

Tulppien hinta on 40 puntaa parilta.

Kuinka paljon melojat käyttävät ylipäätään tulppia meloessaan?

Tiia
Viestit: 12
Liittynyt: 27.9.2010 17:46
Paikkakunta: Kuopio

Re: Korvakäytävän tulehdus ja hoito

Viesti Kirjoittaja Tiia » 25.3.2013 11:37

Nii, yksityisiltä lääkäriasemilta on noita custom made -tulppia on saanut aina. Myös kuulopuolen yrityksiltä niitä saa.

Petteri
Viestit: 106
Liittynyt: 3.2.2007 10:23

Re: Korvakäytävän tulehdus ja hoito

Viesti Kirjoittaja Petteri » 4.4.2013 16:16

Mulla on leikkaus tulossa; ensin vasen, joka on 95% ummessa ja sitten ehkä oikea, joka on vain 2/3.
On ilmeisesti kaksi tapaa hoitaa homma; joko korvan takaa korvalehti irti ja poralla sisään, tai sitten suoraan edestä siististi piikaten ylimääräinen luurusto pois. Tinnitusriski jälkiseuraamuksena on todellinen. Tärykalvo saattaa myös puhjeta ja tämän paikkaavat sitten saman nukutuksen aikana.

Avatar
mikktaho
Viestit: 740
Liittynyt: 10.3.2012 17:30
Paikkakunta: Lohja

Re: Korvakäytävän tulehdus ja hoito

Viesti Kirjoittaja mikktaho » 5.4.2013 7:16

Petteri kirjoitti:Mulla on leikkaus tulossa; ensin vasen, joka on 95% ummessa ja sitten ehkä oikea, joka on vain 2/3.
On ilmeisesti kaksi tapaa hoitaa homma; joko korvan takaa korvalehti irti ja poralla sisään, tai sitten suoraan edestä siististi piikaten ylimääräinen luurusto pois. Tinnitusriski jälkiseuraamuksena on todellinen. Tärykalvo saattaa myös puhjeta ja tämän paikkaavat sitten saman nukutuksen aikana.
Kuulostaa ihan siltä, että tuo tulppien käyttö voisi todella olla hyvä idea kylmien vesien melontaan :(

Tsemppiä leikkaukseen!

Vastaa Viestiin